CE ESTE SPIRITUL

Să analizăm în continuare cum foloseşte Biblia termenul „spirit". Unii cred că este sinonim cu „suflet". Dar nu este aşa. Biblia arată cu claritate că „spiritul" şi „sufletul" suntj total diferite. în ce sens?

Scriitorii Bibliei au folosit cu referire la „spirit" termenul ebraic riiach şi cel grecesc pneuma. Chiar Scripturile ne arată care este sensul acestor cuvinte. Iată ce scrie în Psalmul 104:29: „Le iei Tu [lehova] suflarea [sau „spiritul", în ebraică ruach], ele mor şi se întorc în ţărâna lor". în plus, în Iacov 2:26 se spune: „Corpul fără spirit [în greacă pneuma] este mort". Din aceste versete reiese că „spiritul" dă viaţă corpului. Fără spirit, corpul este mort. Prin urmare, în Biblie cuvântul ruach este tradus nu numai prin „spirit", ci şi prin „forţă", forţă de viaţă. Dumnezeu a spus referitor la Potopul din zilele lui Noe: „Eu voi face să vină un potop de ape pe pământ, ca să distrugă orice făptură de sub cer, care are suflare de viaţă [sau „forţă de viaţă", în ebraică ruach]" (Geneza 6:17; 7:15, 22). „Spiritul" se referă, aşadar, la acea forţă invizibilă (scânteia vieţii) care însufleţeşte toate creaturile vii.

Sufletul şi spiritul nu sunt unul şi acelaşi lucru. Corpul are nevoie de spirit aşa cum un aparat de radio are nevoie de curent electric pentru a funcţiona. Gândeşte-te la un radio portabil. Dacă îi pui baterii şi îl porneşti, curentul electric din baterii „dă viaţă" aparatului. Fără baterii, radioul este „mort". Acelaşi lucru se poate spune şi despre un apa¬rat de radio scos din priză. în mod asemănător, spiritul este forţa care dă viaţă corpului nostru. Dar ca şi curentul electric, spiritul nu are gânduri sau sentimente. Este o forţă impersonală, însă fără acest spirit, fără forţa de viaţă, corpul nostru ‘moare şi se întoarce în ţărâna lui’, aşa cum a spus psalmistul.

Eclesiastul 12:7 arată ce se întâmplă cu omul când moare: „Ţărâna [din care este făcut corpul lui] se întoarce în pământ cum a fost şi duhul [sau „spiritul"] se întoarce la Dumnezeu, care l-a dat". Când spiritul, sau forţa de viaţă, părăseşte corpul, acesta moare şi se întoarce în pământ, de unde a venit. Iar forţa de viaţă se întoarce la Dumnezeu, care a dat-o (Iov 34:14,15; Psalmul 36:9). Aceasta nu înseamnă că forţa de viaţă călătoreşte literalmente până la cer. Ideea transmisă de verset este că, la moartea unei persoane, orice speranţă ca aceasta să revină la viaţă în viitor depinde de lehova Dumnezeu. Cu alte cuvinte, viaţa ei este în mâinile lui Dumnezeu. Numai prin puterea lui Dumnezeu, spiritul, sau forţa de viaţă, se poate întoarce în persoana respectivă, pentru ca ea să trăiască din nou.

Cât de mângâietor este să ştim că Dumnezeu va face acest lucru pentru toţi aceia care se odihnesc în „mormintele de | amintire" (Ioan 5:28, 29)! La înviere, lehova va crea un corp j nou pentru cei care dorm în moarte, va pune în el spiritul, sau forţa de viaţă, şi ei vor trăi. Ce bucurie va aduce învierea!

Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre modul cum sunt folosiţi în Biblie termenii „suflet" şi „spirit", poţi găsi informaţii utile în broşura Ce se întâmplă cu noi când murim? şi în cartea Să aducem argumente din Scripturi, paginile 355-359 şi 383-387, ambele publicate de Martorii lui lehova.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: