Numele lui Dumnezeu folosirea şi semnificaţia lui

CUM ESTE tradus Psalmul 83:18 în Biblia ta? Iată cum este redat el în Traducerea lumii noi: „Ca să ştie că tu, al cărui nume este lehova, numai Tu eşti Cel Preaînalt peste tot pământul". Şi alte traduceri ale Bibliei folosesc o redare asemănătoare. Dar multe altele înlocuiesc numele lehova cu titluri precum „Domnul" sau „Cel Veşnic". Ce crezi că ar trebui folosit în Psalmul 83:18: un titlu sau numele lehova?

Acest verset menţionează un nume. în originalul din ebraică, limba în care a fost scrisă cea mai mare parte a Bibliei, apare un nume propriu unic: fTBf (YHWH). în limba română, acest nume a fost redat deseori prin „lehova". Apare însă acest nume într-un singur verset biblic? Nu. în textul original al Scripturilor ebraice, el apare de aproape 7 000 de ori!

Cât de important este numele lui

Dumnezeu? Să ne gândim la rugăciunea model lăsată de Isus Cristos. Iată primele ei cuvinte: „Tatăl nostru care eşti în ceruri, să fie sfinţit numele tău" (Matei 6:9). Mai târziu, Isus s-a rugat lui Dumnezeu astfel: „Tată, glorifică-ţi numele". Dumnezeu i-a răspuns din cer: „L-am şi glorificat şi îl voi glorifica din nou" (Ioan 12:28). Evident, numele lui Dumnezeu este foarte important. Atunci, de ce au scos unii traducători numele lui Dumnezeu din Biblie, înlocuindu-1 cu anumite titluri?

Se pare că există două motive principale. Primul: Mulţi susţin că acest nume nu trebuie folosit pentru că în prezent nu se mai cunoaşte pronunţia lui iniţială. în ebraica veche cuantele erau scrise fără vocale. Prin urmare, nu se ştie cu certitudine cum pronunţau oamenii din timpurile biblice YHWH. insă este acesta un motiv să nu mai folosim numele lui Dumnezeu? Nimeni nu ştie cu exactitate cum se pronunţa numele SUs în timpurile biblice. Probabil, Ieşua sau Iehoşua. Totuşi,

astăzi, oamenii din întreaga lume rostesc numele lui Isus îri diverse moduri, în funcţie de pronunţia obişnuită în limba lor. Simplul fapt că nu ştiu cum se pronunţa acest nume în secolul I nu-i împiedică să-1 folosească. Dacă ai face o călătorie în străinătate, s-ar putea să constaţi că şi numele tău se’ pronunţă diferit în altă limbă. în concluzie, faptul că nu ştim cum se pronunţa numele lui Dumnezeu în vechime nu ne în¬dreptăţeşte să nu-1 folosim.

Al doilea motiv pentru care unii au scos numele lui Dumnezeu din Biblie este legat de o veche tradiţie a evreilor. Mulţ1 dintre aceştia susţin că numele divin n-ar trebui folosit nicio dată. Ei aplică greşit o lege din Biblie care spune: „Să nu iei în deşert Numele DOMNULUI [lehova, NW], Dumnezeului tău; căci DOMNUL [lehova, NW] nu va socoti nevinovat pe acela care va lua în deşert Numele Lui". — Exodul 20:7.

Această lege interzice folosirea greşită a numelui lui Dumnezeu, însă este interzisă oare şi folosirea lui într-un mod respectuos? Nicidecum. Scriitorii Bibliei ebraice („Vechiul Tes tament") erau toţi bărbaţi fideli care aplicau în viaţă Legea dată , de Dumnezeu israeliţilor din antichitate. Ei foloseau frecvent numele lui Dumnezeu. De exemplu, ei l-au inclus în mulţi psalmi, care erau intonaţi de mulţimi de închinători ai lui lehova. în plus, Dumnezeu chiar le-a poruncit slujitorilor lui să-i invoce numele, iar cei fideli au respectat această poruncă (Ioel 2:32; Faptele 2:21). Aşadar, creştinii din prezent nu ezită să folosească în mod respectuos numele lui Dumnezeu, aşa cum a făcut, cu siguranţă, şi Isus. — Ioan 17:26.

Traducătorii Bibliei care înlocuiesc numele lui Dumnezeu cu diverse titluri fac o mare greşeală. Ei lasă să se înţeleagă faptul că Dumnezeu este o forţă impersonală şi distantă, deşi Biblia îi îndeamnă pe oameni să cultive „intimitate cu lehova" (Psalmul 25:14, NW). Gândeşte-te la cel mai bun prieten al tău. Cât de strânsă ar fi prietenia voastră dacă n-ai şti nici măcar cum îl cheamă? în mod asemănător, cum se pot apropia oamenii de Dumnezeu dacă nu ştiu că numele lui este lehova? In plus, cei ce nu folosesc numele lui Dumnezeu nu cunosc semnificaţia deosebită pe care o are acest nume. Dar care este semnificaţia numelui divin?

Apendice

Dumnezeu însuşi i-a explicat fidelului său slujitor Moise semnificaţia numelui său. Când Moise l-a întrebat pe Dumnezeu care este numele său, lehova i-a răspuns: „Mă voi dovedi a fi ceea ce mă voi dovedi a fi" (Exodul 3:14, NW). Prin urmare, lehova poate deveni orice este necesar pentru a-şi duce la îndeplinire scopurile.

Să presupunem că şi tu ai putea deveni orice ţi-ai dori. Ce-ai face pentru prietenii tăi? Dacă unul dintre ei s-ar îmbolnăvi grav, ai putea deveni un medic priceput şi l-ai vindeca. Dacă altul ar suferi o pierdere financiară, ai putea deveni un binefăcător bogat pentru a-1 ajuta să-şi rezolve problema. Dar adevărul este că nici unul dintre noi nu poate deveni tot ceea ce-şi doreşte. Pe măsură ce vei studia Biblia, vei constata cu surprindere că lehova devine orice este necesar pentru a-şi îndeplini promisiunile. El îşi foloseşte cu bucurie puterea în folosul celor care îl iubesc (2 Cronici 16:9). Cei care nu ştiu cum îl cheamă pe Dumnezeu nu pot cunoaşte aceste faţete extraordinare ale personalităţii sale.

Este evident, aşadar, că numele lehova ar trebui folosit în Biblie. Faptul de a-1 folosi fără reţinere în închinarea noastră Şi de a-i cunoaşte semnificaţia ne ajută să ne apropiem de Tatăl nostru ceresc, lehova.

Reclame

Un răspuns to “Numele lui Dumnezeu folosirea şi semnificaţia lui”

  1. olga Says:

    da numele lui dumnezeu este IEHOVA,DUMNEZEU ESTE TITLUL


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: