UN DUŞMAN ÎŞI FACE APARIŢIA

Prima carte a Bibliei ne vorbeşte despre un adversar al lui Dumnezeu care şi-a făcut apariţia în grădina Edenului. El este numit „şarpele", deşi nu este un simplu animal. Ultima carte a Bibliei arată că el este „cel numit Diavol şi Sa-tan, care induce în eroare întregul pământ locuit". El mai este numit „şarpele originar" (Geneza 3:1; Revelaţia 12:9). Acest înger puternic, o fiinţă spirituală invizibilă, s-a folosit de un şarpe pentru a-i vorbi Evei, aşa cum cineva se poate folosi de o păpuşă sau de o marionetă pentru a da impresia că ea vorbeşte în locul lui. Fără îndoială că această persoană spirituală a fost de faţă când Dumnezeu a pregătit pământul pentru oameni. — Iov 38:4, 7.

Dar, din moment ce toate lucrările de creaţie ale lui lehova sunt perfecte, cine 1-a adus în existenţă pe acest „Diavol", sau „Satan"? Simplu spus, unul dintre puternicii fii spirituali ai lui Dumnezeu a devenit Diavol. Cum s-a întâmplat acest lucru? Şi în prezent un om cinstit şi respectabil poate ajunge hoţ. Cum? El poate permite să se dezvolte în inima lui o dorinţă greşită. Dacă el continuă să se gândească la ea, dorinţa va deveni tot mai puternică. Iar, mai târziu, într-o împrejurare favorabilă, el ar putea da curs acelei dorinţe greşite. — Iacov 1:13-15.

Aşa s-a întâmplat şi cu Satan Diavolul. E foarte posibil ca el să fi auzit când Dumnezeu le-a spus lui Adam şi Evei să aibă copii şi să umple pământul (Geneza 1:27, 28). „în loc să i se închine lui Dumnezeu, toţi aceşti oameni mi s-ar putea închina mie!", s-a gândit Satan. Astfel, în inima lui s-a dezvoltat o dorinţă greşită. în cele din urmă, a trecut la acţiune şi a înşelat-o pe Eva spunându-i minciuni despre Dumnezeu (Geneza 3:1-5). El a devenit „Diavol", sau „calomniator", precum şi „Satan", sau „împotrivitor".

Satan Diavolul s-a folosit de minciuni şi de un şiretlic pentru a-i determina pe Adam şi pe Eva să nu asculte de Dumnezeu (Geneza 2:17; 3:6). Din cauza neascultării, aceştia au murit în cele din urmă, aşa cum îi avertizase Dumnezeu (Geneza 3:17-19). După ce a păcătuit, Adam a devenit imperfect. Astfel, toţi urmaşii săi au moştenit imperfecţiunea (Romani 5:12). Pentru a ilustra acest lucru, să ne gândim la o tavă de copt pâine. Dacă tava ar avea un defect, cum ar ieşi toate pâinile coapte în ea? Cu acel defect, bineînţeles. în mod asemănător, toţi oamenii au moştenit de la Adam imperfecţiunea. Din acest motiv, ei îmbătrânesc şi mor. — Romani 3:23.

Când i-a făcut pe Adam şi pe Eva să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu, Satan i-a îndemnat practic la răzvrătire. El a pus la îndoială modul lui lehova de a conduce.

Cu alte cuvinte, Satan a spus: „Dumnezeu este un conducător rău. El îi minte pe supuşii lui şi îi privează de ceva bun. Oamenii n-au nevoie de conducerea lui Dumnezeu. Ei pot stabili singuri ce este bine şi ce este rău. Dacă aş fi eu conducătorul lor, le-ar merge mult mai bine". Cum urma să reacţioneze Dumnezeu la această acuzaţie calomniatoare? Unii cred că ar fi trebuit, pur şi simplu, să-i distrugă pe rebeli. însă s-ar fi răspuns astfel la acuzaţia lui Satan? S-ar fi dovedit că modul de a conduce al lui Dumnezeu este bun?

Dând dovadă de un simţ al dreptăţii perfect, lehova s-a reţinut să-i distrugă imediat pe rebeli. El ştia că era nevoie de timp pentru a răspunde aşa cum se cuvine acuzaţiei lui Satan şi pentru a demonstra că acesta era un mincinos. De aceea, Dumnezeu le-a permis oamenilor să se conducă o vreme sub influenţa lui Satan. în capitolul 11 vom vedea de ce a procedat lehova astfel şi de ce a permis să treacă atâta timp până la rezolvarea acestor controverse. Acum însă ar trebui să ne întrebăm: Aveau Adam şi Eva motive întemeiate să-1 creadă pe Satan, care nu făcuse niciodată nimic bun pentru ei? Era corect din partea lor să creadă că lehova, care le dăduse tot ce aveau, era un mincinos meschin? Tu ce-ai fi făcut în locul lor?

Este bine să medităm la întrebările de mai sus deoarece şi noi suntem puşi în faţa acestor controverse. Da, şi tu ai ocazia să stai de partea lui lehova şi să răspunzi acu-

zaţiei lui Satan. Poţi accepta să fii condus de lehova şi, astfel, să demonstrezi că Satan este un mincinos (Psalmul 73:28; Proverbele 27:11). Din nefericire, dintre miliardele

de oameni care trăiesc astăzi puţini fac această alegere. De aceea, se naşte o întrebare importantă: Ne învaţă într-ade- văr Biblia că Satan e conducătorul acestei lumi?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: